Prevenciós diéta: élelmiszerek a megnagyobbodott prosztata!

A prosztata mirigy egy kis dió alakú mirigy, amely ül a húgyhólyag mögött a férfiak. Szexuális tevékenység során a prosztata mirigy segít termelni sperma, a tápanyagban gazdag folyadék, amely hordozza a sperma ejakuláció során. Ahogy néhány férfi idősödik, a prosztata megnagyobbodhat, egy betegség ismert jóindulatú prosztata-megnagyobbodás, vagy BPH. Ebben a cikkben, Ismerje meg, milyen élelmiszerek enni.

Hogy megkönnyítse a tünetek a BPH. A prosztata mirigy szabályozza erős hormonok úgynevezett szex hormonok, beleértve a tesztoszteron. A prosztata mirigy, a tesztoszteron átalakul egy másik hormon nevű dihidrotesztoszteron (DHT). A DHT magas szintje a prosztata sejtjeinek nagyodását okozza.

Diéta és megnagyobbodott prosztata

Bizonyos élelmiszerekről és italokról ismert, hogy a tesztoszteronra és más hormonokra gyakorolt hatásuk miatt hatással vannak a prosztata egészségére. A kutatások szerint az elsősorban húsból vagy tejtermékekből álló étrend növelheti a prosztata megnagyobbodás és a rák kockázatát. Ez különösen igaz, ha egy személy nem tartalmaz elég zöldséget a diéta. A gyümölcsökben, zöldségekben és egészséges zsírokban gazdag étrend védi a prosztatát.

Speciális élelmiszerek ismert, hogy előnyös a prosztata közé tartozik:

 • Lazac: a lazac egészséges zsírokban gazdag, amelyek omega-3 zsírsavat tartalmaznak, ami segít megelőzni és csökkenteni a szervezeten belüli gyulladást. Más hidegvízi halak, mint például a szardínia és a pisztráng, szintén gazdagok az ilyen típusú zsírokban.
 • Paradicsom: a paradicsomot likopinnal, a prosztata sejtek számára előnyös antioxidánsként csomagolják. A paradicsom-például paradicsomszósz vagy leves-főzése elősegíti a likopin felszabadulását, és a szervezet számára könnyebben elérhetővé teszi.
 • Bogyók: eper, áfonya, málna, szeder, valamint szeder kiváló forrása antioxidánsok, amelyek segítenek, hogy távolítsa el a szabad gyökök a szervezetből. A szabad gyökök a szervezetben előforduló reakciók melléktermékei, amelyek idővel kárt és betegséget okozhatnak.
 • Brokkoli: a brokkoli és más keresztrefeszített zöldségek, beleértve a bok choy-t, a karfiolt, a kelbimbót és a kelbimbót, valamint a káposztát, egy szulforafán néven ismert vegyületet tartalmaznak. Úgy gondolják, hogy a rákos sejteket célozza meg és elősegíti az egészséges prosztatát.
 • Nuts: dió gazdag cink, nyomokban ásványi. A cink nagy koncentrációban található a prosztatában, és úgy gondolják, hogy segít egyensúlyban tartani a tesztoszteront és a DHT-t. A diófélék mellett a kagylók és a hüvelyesek is magasak a cinkben. Vegyes dió kapható az élelmiszerboltban és az interneten.
 • Citrus: narancs, citrom, lime, grapefruit mind magas a C-vitamin, amely segíthet megvédeni a prosztata mirigy.
 • Hagyma és fokhagyma: egy tanulmány megállapította, hogy a férfiak BPH általában enni kevesebb fokhagyma és hagyma, hogy a férfiak nélkül BPH. További kutatásra van szükség az eredmények megerősítéséhez, de a hagyma és a fokhagyma a legtöbb étrend egészséges kiegészítései.

Kezelése megnagyobbodott prosztata

Az étrendi változások igen hatékonyak lehetnek a BPH bizonyos tüneteinek kezelésében, de más alapvető életmódbeli változások is segíthetnek. Kezelés BPH a tünetek súlyosságától függ. Néha csak alapvető életmódváltozásokra van szükség. Azonban vannak olyan gyógyszerek vagy sebészeti eljárások, amelyek hatékonyan csökkenthetik a prosztata méretét, vagy a tünetek kapcsolódó BPH.

Egyes stratégiák, amelyek megkönnyítik a BPH tünetek közé tartozik:

 • a stressz kezelése
 • leszokás a dohányzásról
 • elkerülése folyadékok az este, hogy csökkentse az éjszakai vizelés
 • vizeléskor a húgyhólyag teljes kiürítése
 • kismedencei padló gyakorlatok
 • elkerülve a tüneteket súlyosbító gyógyszereket, például antihisztaminokat, diuretikumokat, és ha lehetséges, dekongesztánsokat
 • húgyhólyag képzési gyakorlatok kipróbálása
 • a folyadékbevitel korlátozása 2 liter folyadékra minden nap

A BPH kezelése az egyszerű életstílustól és az étrendi változásoktól a gyógyszeres kezelésig és műtétig terjedhet. A vörös hús fogyasztásának csökkentése, valamint a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet a tünetek kezelésében. Fontos, hogy kapcsolatban maradjon az orvossal a tünetekről, különösen, ha az orvos azt javasolta, hogy “figyeljen és várjon” megközelítés. Ha a javasolt életmódváltozások nem hatékonyak a tünetek csökkentésében, agresszívebb kezelésre lehet szükség.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *