Tud bármilyen étel segíteni a prosztatarákomon?

Lehet, hogy hallott bizonyos élelmiszerek vagy étrend-kiegészítők, amelyek segíthetnek lassítani a prosztatarák növekedését, vagy csökkenti annak kockázatát, hogy jön vissza a kezelés után. Vagy hogy néhány étel káros lehet a prosztatarákos férfiakra. Ezen az oldalon információ található néhány ilyen élelmiszerek. De egyiküknek sincs konkrét bizonyítéka, mivel a különböző tanulmányok Más eredményt hoztak. Ez azt jelenti, hogy nem tudjuk biztosan megmondani, hogy ezek közül az élelmiszerek valószínűleg hasznos vagy káros, ha már diagnosztizálták a prosztatarák.

Sok férfi szeretné tudni, ha bármilyen élelmiszer, vagy egy adott diéta, segíthet, vagy akár gyógyítani prosztatarák. De amíg nincs több bizonyíték arra, hogy az egyes ételeknek van hatása, a legjobb, ha kiegyensúlyozott étrendjük van, beleértve sok gyümölcsöt és zöldséget és sok más egészséges ételt.

Van olyan étel, amiből kevesebbet kéne ennem

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy bizonyos élelmiszerek segíthetnek lelassítani a prosztatarák növekedését, vagy csökkenti annak az esélyét, hogy jön vissza a kezelés után. Leírjuk néhány ilyen élelmiszerek alább. Ezekkel az ételekkel a bizonyítékok nem túl erősek, és más tanulmányok nem mutattak semmilyen hatást. Ez azt jelenti, hogy nem tudjuk biztosan megmondani, hogy ezek közül az élelmiszerek közül bármelyik segíthet.

  • Szójabab és más hüvelyes: Szójabab tartozik egy csoport növény úgynevezett hüvelyesek vagy hüvelyesek. A szójababban lévő vegyszerek némelyike más hüvelyekben is megtalálható, mint pl. vesebab, csicseriborsó és lencse. Nem tudjuk, hogy a pulzusok hatással vannak-e a prosztatarákra, de jó fehérjeforrást és más tápanyagforrást jelentenek, ami fontos az általános egészség szempontjából. Három nagykanálnyi főtt hüvelyes számít az egyik az öt napi adag zöldség.
  • Zöld tea: Egyes tanulmányok arra utalnak, hogy a zöld teában lévő vegyi anyagok megvédhetik a prosztatarák növekedését és az előrehaladott prosztatarákot. De nem lehetünk biztosak a zöld tea hatásaiban, mivel más tanulmányok nem látták ugyanazokat az előnyöket. Ha úgy dönt, hogy iszik zöld tea, meg kell főzni, hogy öt percig, hogy győződjön meg arról, sok tápanyag szabadul fel, így az íz elég erős. Érdemes lehet választani a koffeinmentes fajta, különösen, ha húgyúti problémák, mint a koffein irritálja a húgyhólyag.
  • Paradicsom és likopin: A paradicsom egy likopin nevű növényi vegyületet tartalmaz. Néhány tanulmány szerint a paradicsomevés segíthet a prosztatarák növekedésének és az agresszív prosztatarák elleni védekezésben. De a szakértők nemrég megvizsgálták a likopinra vonatkozó összes tanulmányt, és csak korlátozott bizonyítékot találtak a prosztatarákos férfiak előnyére. Nem tudjuk, hogy segít-e.
  • Keresztrefeszített zöldségek: Ezek közé tartozik a brokkoli, karfiol, káposzta, kelbimbó, bok choy, spenót és kelkáposzta. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a keresztre feszített zöldségek segíthetnek lelassítani a prosztatarák növekedését, és csökkenthetik az előrehaladott prosztatarák kockázatát. De több kutatásra van szükségünk a keresztre feszített zöldségek hatásaival kapcsolatban, mivel más tanulmányok ezt még nem találták meg.
  • Gránátalma: Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy gránátalma lé lehet jó a férfiak prosztatarák. De még nem tudjuk, hogy ez-e a helyzet. Ha szeretné kipróbálni gránátalma juice, válasszon a fajta hozzáadott cukor nélkül. Szükség lehet, hogy elkerüljék gránátalma, ha bizonyos vényköteles gyógyszerek. Kérjen tanácsot gyógyszerészétől

Használjak kiegészítőket vagy gyógynövényeket

Van néhány bizonyíték, hogy eszik egy csomó bizonyos élelmiszerek káros lehet a férfiak prosztatarák. Leírjuk néhány ilyen élelmiszerek alább. Nem kell ezeket az ételeket teljesen kivágni a diétádból. Több kutatásra van szükségünk ahhoz, hogy teljesen megértsük a prosztatarákra gyakorolt hatásukat, de a legtöbbjüket mérsékelt mennyiségben, egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként is meg lehet enni.

Növényi kiegészítők tesztelése. A közelmúltban kutatók már vizsgálja kiegészítők tartalmazó számos dolog, mint például gránátalma, zöld tea, brokkoli, kurkuma, szója és likopin, hogy lássuk, hogy van-e hatása a prosztatarák. Vegyes eredmények születtek, néhány tanulmány szerint hasznosak lehetnek, mások pedig azt sugallják, hogy nem segítenek. Ezek a tanulmányok mind kicsik voltak, és rövid ideig működtek, ezért több évig tartó nagyobb tanulmányokra van szükségünk, hogy kiderítsük, segít-e bármilyen kiegészítő.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *